IMAGE

Waarom het de hoogste tijd is voor échte digitalisering in de thuiszorg

We doen alles online: van het bestellen van een nieuwe tv tot het boeken van een verre vlucht. Dus waarom pakken we nog steeds de telefoon voor een thuiszorgafspraak en wachten we op doorverwijzers? Het is tijd voor échte digitalisering.

Ook de thuiszorg gaat mee in de digitalisering. Weliswaar niet zo snel als in andere sectoren maar het bewustzijn is er. Vaak richten deze ontwikkelingen zich op de ondersteuning van de zorgverlener. Zo gaat de zorgverlener tegenwoordig met een ipad op zak de wijk in en zijn er verschillende apps ontwikkeld die het werk een stukje makkelijker maken. Maar vergeten we niet iets? Jawel, de zorgvrager!

In één klik

Voor een weekendje weg ga je ook niet meer naar het dichtstbijzijnde reisbureau, om die vervolgens een hotelkamer voor je te laten boeken. Nee, je gebruikt Booking of Airbnb om te kijken waar je heen zou willen. En binnen een paar minuten heb je een locatie, een hotel en is je kamer geboekt en betaald. Dat hoeven we je niet uit te leggen.

Maar waarom zou dat voor de thuiszorg niet kunnen? Op dit moment is het regelen van de juiste thuiszorg nog een ingewikkeld proces. Hoe handig zou het zijn als je zorg online kunt boeken binnen één minuut? En dan het liefst 24 uur per dag.

Snel & efficiënt

Van het schriftelijk invullen van formulieren, bellen voor een afspraak of het versturen van facturen per post, wordt niemand gelukkig. Deze zaken zou je prima met een paar klikken vanaf je computer of telefoon kunnen doen. Dat bespaart een hoop gedoe en tijd voor zowel zorgverleners als zorgvragers. Zo heeft die op zijn of haar beurt meer tijd voor waar het om draait: zorg verlenen.

Veilige documentatie

Bovendien zorgt digitalisering voor meer veiligheid. Alleen jij kunt in een online omgeving bij jouw vertrouwelijke informatie. En zorgverleners hebben te maken met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Daardoor zijn jouw persoonlijke gegevens goed beschermd en raken ze niet kwijt doordat iemand een velletje papier heeft verloren.

Kostenbesparend

Een slimme app zorgt vanzelf voor een logische match van zorgvraag en zorgaanbod, waardoor het plannen en organiseren van thuiszorg een stuk goedkoper is. Je wordt namelijk altijd aan een zorgverlener uit de buurt gekoppeld. Perfect, want dit bespaarde geld is hard nodig voor goede zorgverleners, zo kunnen meer mensen langer thuis blijven wonen.

De toekomst van zorg

Om de digitale toekomst voor de thuiszorg in goede banen te leiden, zijn er aanpassingen nodig van de zorgverleners én de zorgvragers. De mensen die zorg nodig hebben, krijgen meer keuzes en meer vrijheid. Maar daar staat ook meer verantwoordelijkheid tegenover.

Aan zorgorganisaties de taak om de overgang naar digitalisering in goede banen te leiden. Misschien in het begin af en toe wat wennen. Maar over een tijdje? Dan wil niemand meer terug.

Meer weten?

Benieuwd hoe de thuiszorg app Dytter werkt? Kijk dan op onze zorgverlenerspagina. Heb jij of een dierbare van jou zorg nodig en woon je in Amsterdam, dan kun je meer informatie vinden op onze zorgvragerspagina.

30 oktober 2018 - Algemeen - Marlinde Westland