IMAGE

Zelf je zorg regelen met een online zorgplatform

Luc Kenter en André Piso hebben allebei een hart voor de zorg. De een werkt al jaren als bestuurder bij zorgorganisaties (nu bij Thebe), terwijl de ander een startup (Dytter) heeft. Ze helpen niet alleen anderen, maar ook elkaar. Onder het genot van een potje biljart in Haga, één van de woon zorgcentra van Thebe, vertellen ze precies waarom ze de handen ineen hebben geslagen en samen aan de slag gaan in de regio Breda.

Luc, hoe ben jij eigenlijk in de zorg terecht gekomen?

Ik werd 17 jaar geleden verleid om in de zorg te werken. Veel van mijn familieleden werkten toen al in de zorg. Het leek mij een mooie wereld. Een wereld waar mensen iets voor mensen betekenen. Thebe biedt al 100 jaar goede en warme zorg en welzijn aan alle inwoners van Midden- en West-Brabant die dit nodig hebben. Dat doen zij met heel veel passie. En daar doe ik het voor.

Grappig dat we beiden eigenlijk ‘per ongeluk’ in de zorg terecht zijn gekomen. Ik doordat ik ruimte voor verbetering zag bij het organiseren van zorg toen mijn vader Alzheimer kreeg, en jij omdat je werd gevraagd. Wat doe je eigenlijk de hele week bij Thebe?

Loop een keer met me mee, zou ik zeggen! Ik probeer  minstens één keer per maand zelf mee te lopen met mijn collega’s in de zorg. Zo zie je tenminste waar het om gaat in onze zorg en ervaar je wat er leeft bij onze cliënten en onze medewerkers.

Hoe zie jij de toekomst van zorg in Nederland?

Wat mij betreft is het belangrijk om mensen zo laat mogelijk in aanraking te laten komen met professionele zorg. Als u iets zelf niet meer kunt, kan uw buurvrouw, of zoon iets voor u betekenen? Of zijn er andere instanties of middelen die u nog in kunt zetten? Thebe Extra, onze ledenvereniging, betekent hierin voor meer dan 100.000 Brabantse gezinnen veel.

Dat is precies wat wij ook willen doen, mensen zelf keuzevrijheid geven. We brengen mensen samen die iets voor elkaar kunnen betekenen. Mensen vinden het al vervelend genoeg om om hulp te vragen en voelen zich ontmoedigd als dat lastig gaat. Laten we ze dan maar gewoon aan hun lot over?

Juist niet. Hoe wij in Nederland de zorg voor onze kwetsbare ouderen inrichten, bepaalt steeds meer de gezondheidszorg. Mensen willen natuurlijk het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen en wij kunnen daarbij helpen. Ze moeten het naar hun zin hebben en hun eigen leven kunnen leiden. Dan wil je niet iedere dag een andere verpleegkundige aan de deur hebben, maar een team waar je op kunt vertrouwen.

Dat kun je realiseren met de juiste doelgroep. Medewerkers van een zorgorganisatie hebben vaak geen fulltime rooster omdat het lastig is extra uren te werken als je bijvoorbeeld kinderen naar school moet brengen en de dienst om half acht start. Daarnaast heb je een toenemende groep zorg zzp’ers in Nederland die nu nog onvoldoende ingezet wordt om het tekort voor zorgvragers aan te vullen.

Daar is onze samenwerking begonnen. Wij hebben de zorgvragers en al heel veel zorgverleners in dienst. En jullie hebben de ambitie om het Dytter platform te vullen met zzp’ers in de zorg en in te zetten voor zorgvragers in Breda. Als Thebe zijn wij dan ook heel benieuwd hoe deze pilot gaat verlopen en hoe wij dit daarna verder kunnen uitrollen.

Precies. Nu we onze krachten bundelen, kunnen we veel mensen blij maken door het maken van een match tussen zorgvrager en (zelfstandig) zorgverlener. Zo zorgen we er samen voor dat zowel de mensen die zorg nodig hebben als de zorgprofessionals meer vrijheid krijgen, terwijl de zorg wel persoonlijk blijft. Bij een goede klik tussen zorgvrager en zorgverlener is een volgende match immers zo weer gemaakt!

23 april 2019 - Zorgverlener, Zorgvrager - Marlinde Westland