IMAGE

Hoe word ik zzp’er in de zorg?

Bij Dytter zijn al onze zorgverleners zzp’ers en dat brengt een hoop voordelen met zich mee. Je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt, en voor welk uurtarief. Fijn toch? Denk van tevoren wel eerst goed na of werken als zzp’er bij je past en of je ook de bijbehorende risico’s aandurft. 

Zodra je je besluit genomen hebt, begint het echte werk. Er zijn wat zaken die je moet afhandelen voordat je jezelf officieel zzp’er mag noemen. We hebben op een rij gezet wat dit is en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Je mag pas echt aan de slag als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK registreert, informeert en adviseert ondernemers bij de belangrijkste thema’s op ondernemersgebied. Door middel van inschrijving bij de KvK word je automatisch bij de belastingdienst aangemeld als zzp’er en ontvang je je persoonlijke BTW-nummer. 

We raden je aan om de site van de Belastingdienst of Solopartners te raadplegen voor alle richtlijnen voor zzp’ers. Hier staat precies aangegeven wanneer je door de Belastingdienst als ondernemer gezien wordt.

Open een zakelijke bankrekening 

Het openen van een zakelijke rekening is vooral belangrijk om overzicht te houden op de financiële gang van zaken van jouw bedrijf. Daarnaast zorgt het voor een duidelijke scheiding tussen privé en zakelijke inkomsten voor de Belastingdienst. Open je geen zakelijke bankrekening, dan moet je bij iedere zakelijke transactie aangeven of deze met privégeld is aangeschaft. Dit kost je waarschijnlijk onnodig veel tijd.

Modelovereenkomst zzp’er in de zorg

Met een modelovereenkomst geef je aan dat je als zelfstandig ondernemer voor je opdrachtgever werkt. Mocht de Belastingdienst hier namelijk over twijfelen, dan vragen ze naar zo’n modelovereenkomst. Wanneer je als zzp’er via Dytter werkt hebben wij al gezorgd voor een modelovereenkomst en hoef je deze dus niet meer apart op te stellen. 

Verzekering(en) afsluiten

Als zzp’er loop je risico’s waar je je maar beter voor kunt verzekeren. Wij raden aan om altijd een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als zzp’er in de zorg. Als zzp’er ben je namelijk aansprakelijk voor de kwaliteit van de door jou verrichte werkzaamheden. Wanneer je via Dytter werkt is deze verzekering zelfs verplicht. 

Er zijn nog meer verzekeringen die je af kunt sluiten: zoals arbeidsongeschiktheid, pensioen, inboedel, rechtsbijstand, inkomstenderving, of diefstal. Jij bepaalt zelf welke verzekering je nodig vindt, echter kan een opdrachtgever vragen om een bepaalde verzekering. Bij Dytter vragen we je dus naar de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

De overheid wil dat iedereen goede zorg krijgt. Daarom heeft de overheid wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt en wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Als je werkt in de langdurige zorg, dan dien je hieraan te voldoen. 

De eisen om te voldoen aan de Wkkgz zijn:

  • Een klantregeling die bestaat uit een onafhankelijke klantenfunctionaris en geschilleninstantie. Om hieraan te voldoen, kun je bijvoorbeeld lid worden van een brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg (zoals Solopartners).
  • Ook moet je een kwaliteitssysteem voor jezelf inrichten. Daar horen professionele standaarden bij, cliëntendossiers met bijbehorende BSN-nummers, registratie van klachten van cliënten en deze oplossen, registreren van incidenten.

Bij Dytter vragen wij om jouw lidmaatschap van een geschillencommissie. Mocht je meer informatie nodig hebben, neem contact met ons op, dan leggen wij jou uit hoe het werkt.

Administratie 

Zzp’ers zijn bij wet verplicht om hun administratie bij te houden en deze zeven jaar te bewaren. Of je dit nou op papier of via een boekhoudprogramma bijhoudt, in je administratie moet staan waar, hoeveel en voor wie je werkt. Daarnaast houd je de facturen bij die je uitschrijft en betaalt, net als je uitgaven, ontvangsten en privégebruik van goederen en diensten. Bij Dytter ondersteunen wij jou bij deze administratie. Je ontvangt van ons de informatie die je nodig hebt voor jouw administratie. 

Tenslotte, de levering van goederen en diensten t.b.v. verzorging of verpleging zijn vrijgesteld van btw.

Vragen? Neem contact op!

Wanneer je al deze zaken op orde hebt, ben je helemaal klaar om als zzp’er de beste zorg aan te bieden. Bij het aanmelden bij Dytter kun je precies aangeven wat je uurtarief is en op welke momenten je beschikbaar bent om te werken.

Heb je hierna nog steeds vragen over zzp’er worden in de zorg? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.